|
Join the conversation
Showing results for 
Search instead for 
Do you mean 
Join the conversation
Showing results for 
Search instead for 
Do you mean 
Reply
Highlighted

asking

Member
Posts: 6
Registered: ‎22-10-2015
SAYA NAK TANYA SAYA MEMAKAI DIGI POSTPAID 90. BOLEH SAYA TAHU TELEFON APA YANG BOLEH DAPAT ?
Highlighted

Re: asking

Support
Posts: 1,613
Registered: ‎01-12-2016

Hi mohdhazeem, Program Digi PhoneFreedom 365 adalah terbuka untuk pengguna Digi Postpaid sedia ada, pendaftaran baru, port-in dan juga penukaran plan dari Digi Prepaid ke Postpaid. Kontrak 24 bulan dan kelayakan tanpa bayaran pendahuluan (Zero Upfront Payment) adalah berdasarkan set kriteria, yang termasuk kombinasi tempoh aktif, rekod pembayaran, penggunaan dan lain-lain (kelayakan pelanggan dikemas kini secara berkala). Maklumat lanjut, sila layari https://beta.digi.com.my/shop/phones/phonefreedom365. Anda boleh melawat salah satu daripada Digi Store atau Digi Store Express kami untuk maklumat lanjut & pendaftaran. ?? Sila semak lokasi yang berhampiran melalui link ini: https://beta.digi.com.my/digi-store > Outlet > Digi Store/Digi Store Express.

Highlighted

Re: asking

Member
Posts: 1
Registered: ‎10-01-2020
Kalau no dah block tapi masih ada bill tertunggak macam mana ye?
Highlighted

Re: asking

Support
Posts: 293
Registered: ‎30-05-2019

HI Firdausz1, mohon PM ke Inbox FB kami, sertakan nombor telefon bimbit anda dan isu anda supaya kami boleh semak lanjut, TQ

 

Highlighted

Re:Suggestion untuk akaun postpaid

Member
Posts: 6
Registered: ‎22-10-2015
Hello. Selamat sejahtera. Saya pengguna digi Postpaid 90 dari 2018 Saya nak tutup akaun Postpaid 90 sebab plan ini lama dan tak mampu bayar lagi. Boleh saya tutup akaun ini atau suggest plan postpaid yang murah? Sebab saya suka pakai unlimited internet dengan call .
Highlighted

Re: Re:Suggestion untuk akaun postpaid

Support
Posts: 1,987
Registered: ‎10-04-2015

Hi mohdhazeem. Pembatalan akaun Postpaid termasuk penukaran ke akaun Digi Prepaid adalah melalui cawangan Digi Store kami dan cuma pemilik berdaftar saja yang boleh membuat permintaan. Anda perlu membuat bayaran untuk semua bil yang telah keluar dan akan ada satu lagi bil yang perlu dibayar nanti. Kiraan untuk bil tu adalah secara purata (kiraan sehingga ke tarikh pembatalan akaun Postpaid saja).

 

Untuk info lokasi, anda boleh semak melalui link ini : http://new.digi.com.my/support/digi-store. Pilih Digi Store saja pada bahagian 'Outlets Type'. Jangan lupa untuk bawa kad pengenalan yang asal juga.

 

Untuk info pelan-pelan lain yang ada pula termasuk pelan untuk internet tanpa had, anda boleh semak melalui link ini terlebih dahulu : https://www.digi.com.my/shop/postpaid-plans-overview.

 

Terima kasih, 

Hope it helps. Please click on "This is Helpful" to give it a thumbs up OR click on "Accept as Solution" from Options menu above to help others find their answers faster! Have a nice day!
Highlighted

Re: asking

Member
Posts: 6
Registered: ‎22-10-2015
Boleh tak Kalau sambung bayar guna Digi 365 ?