|
Join the conversation
Showing results for 
Search instead for 
Do you mean 
Join the conversation
Showing results for 
Search instead for 
Do you mean 

Touch n ’Go melancarkan Ciri Utama untuk Memberi Faedah kepada Pengguna Tahun Ini

by Community Manager on ‎31-03-2021 02:58 PM - last edited on ‎16-07-2021 04:25 PM by Community Manager

 

Touch n ’Go melancarkan Ciri Utama untuk Memberi Faedah kepada Pengguna Tahun Ini

 

Capture.PNG

 

Pada tahun lalu, kami melihat penggunaan e-Wallet meningkat di pelbagai generasi pengguna. Tetapi ianya kelihatan lebih cerah bagi syarikat kad pintar tertentu yang melampaui hanya pembayaran runcit. Touch n ’Go akhirnya ‘menyentuh’ dengan beberapa penyelesaian yang sangat hebat yang akan memberi manfaat kepada pengguna di seluruh negara. Ini termasuk ciri yang sangat mempunyai permintaan tinggi untuk pengisian semula kad Touch n ’Go anda melalui aplikasi, jadi simpan kemahiran undurkan kereta anda itu untuk parkir kereta, okay? Baca di bawah untuk semua ciri baru yang dilancarkan pada tahun 2021:

 

1. Program Percubaan Pengisian secara TNG RFID

0.jpg

 

Program Pengisian RFID? Kirakan kami sekali! 😍 Touch ‘n Go eWallet dan Shell Malaysia akan memulakan program percubaan Pengisian Bahan Api selama satu bulan dari 13 Julai hingga 12 Ogos 2021. Pengguna TNG akan dapat menikmati pengalaman mengisi minyak tanpa kad dan tidak perlu untuk keluar daripada kereta. Lebih senang, dan lebih cepat!

 

Untuk pengetahuan anda, program percubaan ini hanya ada di beberapa stesen Shell yang mengambil bahagian dalam program percubaan ini, iaitu: Bandar Sri Menjalara, Mint Hotel, NKVE Damansara, Taman Connaught dan Taman Tun Dr Ismail. Pastikan anda berada di stesen yang betul, ya! Kami tidak mahu anda di lokasi yang salah😉

 

Apa yang perlu anda lakukan untuk pengalaman pengisian bahan bakar tanpa tunai dan tanpa perlu anda keluar dari kereta adalah:

  1. Daftar - untuk Pengisian Bahan Api RFID pada aplikasi TNG eWallet
  2. Parking - Letakkan kenderaan anda mengikut arahan di stesen
  3. Pengesahan - akan dipaparkan di skrin LED
  4. Mengisi bahan bakar - seperti biasa

 

Jangan risau, di sini terdapat panduan berguna yang kami sediakan untuk memastikan anda mengalami pengalaman yang selamat

 

2. Cara mengaktifkan RFID Fueling:

Untuk menikmati keseluruhan pengalaman, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah dengan mengemas kini aplikasi Touch ‘n Go eWallet anda ke versi terkini. Berikut adalah beberapa langkah mudah untuk anda mengaktifkan RFID Fueling pada aplikasi Touch ‘n Go eWallet anda:

 

LANGKAH 1: Tap ‘Shell’ icon

Screenshot_1.jpg

 

LANGKAH 2: Tap ‘Aktifkan Pengisian Bahan Bakar’

Screenshot_2.jpg

 

LANGKAH 3: Pilih jumlah pengisian anda

Screenshot_3.jpg

 

LANGKAH 4:   Masukkan OTP 6 digit anda

Screenshot_4.jpg

 

LANGKAH 5: Anda akan menerima notifikasi apabila pengaktifan berjaya.

Screenshot_5.jpg

 

Jangan lupa untuk pastikan keseimbangan eWallet anda cukup untuk pengalaman yang lancar 💛


Cara mendapatkan Rebat sebanyak RM 20!

cashback.jpg

Sebelum program Pengisian Bahan Bakar secara RFID dilancarkan kepada umum, pengguna terpilih dengan transmisi RFID pada kenderaan mereka boleh mencuba versi beta sistem ini. Bahagian terbaik dari keseluruhan pengalaman selain tanpa kad dan pergerakan yang banyak adalah anda boleh mendapat wang tunai sebanyak RM20 dengan hanya mencuba program percubaan ini! Siapa yang tidak suka rebat yang baik bukan?

 

Ini adalah langkah mudah untuk anda menuntut wang tunai RM 20!

 

Langkah 1: Pengguna diminta untuk membuat sekurang-kurangnya dua transaksi dengan perbelanjaan minimum RM10 setiap satu.

Langkah 2: Pengguna juga diminta untuk menyelesaikan survey mereka yang dihantar melalui e-mel pada 15 Ogos 2021.

 

Untuk peringatan anda, anda perlu menghantar survey anda pada 15 Ogos 2021 atau anda tidak akan mendapat pulangan tunai. Jom dapatkan rebat itu!

 

Untuk info yang lebih lanjut, anda boleh klik di sini.

 

Bukan itu sahaja, terdapat banyak lagi rebat yang anda boleh tebus! Adakah anda sudah menebus rebat Jaringan Prihatin? Jika belum, inilah peluang anda untuk menuntut rebat itu sekarang! Terdapat dua tawaran, iaitu Jaringan Prihatin 180 dan 300. 

 

Untuk membantu anda kekal berhubung dengan setiap kepentingan, Digi menyediakan subsidi kepada pelanggan Digi yang layak dan bukan pelanggan menggunakan Program Jaringan Prihatin. Nikmati rebat SIM hingga RM180 untuk rancangan Prabayar dan Pascabayar semasa anda dari sekarang hingga 31 Julai 2021.

 

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai tawaran rebat Jaringan Prihatin 180, klik di sini.

Sekiranya anda berminat dengan Rancangan Prihatin Jaringan Subsidi Peranti RM300- Prabayar, klik di sini.Cara Pengisian Bahan Api RFID

Selepas semua maklumat itu, anda kini dapat menikmati pengalaman mengisi tanpa kad dan tanpa pergerakan yang banyak secara percuma! Berikut adalah langkah-langkah bagaimana anda boleh mengisi kereta anda dengan menggunakan sistem RFID:

 

Langkah 1: Cari tempat letak kereta dengan papan tanda RFID

c1.jpg

 

Langkah 2: Park di dalam kotak, menghadap ‘reader’

c2.jpg

 

Langkah 3: Cari skrin LED

c3.jpg

 

Langkah 4: Lihat status pada skrin LED untuk mengesan kenderaan

c4.jpg

 

Langkah 5: Pam anda sudah ditempahkan!

c5.jpg

 

Langkah 6: Pam sudah sedia! Mulakan pengisian dalam 80 saat apabila anda melihat ikon ini:

c6.jpg

 

Langkah 7: Mulakan mengisi!

c7.jpg

 

Anda mengepam di bawah jumlah yang anda masukkan? Jangan risau! Jumlah yang tidak digunakan akan dikembalikan ke eWallet anda.

 

Apa yang anda perlu lakukan ialah melihat transaksi anda di bawah "Sejarah Transaksi":

c8.jpg

 

Sudah siap! Pastikan anda dalam keadaan yang selamat semasa mengisi kenderaan anda di stesen minyak dan perhatikan persekitaran anda. Kekal selamat, Kekal di rumah 💛

 

2. Ciri Pelaburan Baru oleh Touch n ’Go,“ Go + ”

Capture.PNG

Go + yang diuruskan oleh Principal Asset Management Bhd adalah ciri pelaburan baru yang membolehkan pengguna e-wallet memperoleh pulangan harian atas baki kredit mereka mulai 29 Mac 2021. Apa yang hebatnya ialah anda boleh memilih untuk mengembalikan pulangan anda terus ke e-wallet anda atau ke akaun bank tempatan anda. Apa yang perlu anda lakukan untuk permulaan adalah dengan memasukkan wang minimum sebanyak RM10 dan mulai saat itu, lihat wang anda bertambah!

 

3. Isi semula Kad Touch n ’Go anda melalui Aplikasi (akhirnya)

giphy (1).gif

Semasa anda melihat wang anda bertambah, anda tahu apa lagi yang akan bertambah? Keyakinan anda ketika menghampiri tol tanpa bimbang akan mempunyai baki yang tidak mencukupi Ciri tambah nilai yang dinanti-nantikan ini akhirnya akan berlaku pada akhir 2021. Dari apa yang dibualkan, ciri tambah nilai mungkin memerlukan telefon pintar dengan Near Field Communication (NFC) yang membolehkan alat elektronik anda melalukan transaksi 

yang selamat pada jarak yang dekat. Masa depan sudah tibaaaaa!

 

Mencari telefon pintar yang terkini? Pergi ke laman web Digi untuk mencari telefon pintar yang paling sesuai dengan anda.

 

4. Bayaran tambahan 10% tempat letak kenderaan akan dihapuskan oleh Q1

Capture.PNG

 

"Tiket letak kereta? Atau Touch n 'GO? "

Dilema sudah berakhir. Tidak lama lagi, kita tidak perlu risau dengan bayaran tambahan terutama bagi mereka yang berada di kawasan dengan kadar tempat letak kenderaan yang tinggi. 94% laman web tempat letak kenderaan dengan pembayaran Touch n ’Go telah berjaya mengeluarkan surcaj dengan baki 6% untuk diikuti pada akhir suku pertama.

 

5. Tidak ada bayaran tambahan 50 sen lagi

tenor.gif

 

Lebih banyak berita gembira! Touch n ’Go juga dalam perjalanan untuk mewujudkan model surcaj sifar untuk isian semula di semua tempat yang mempunyai isian semula. Rundingan sedang dijalankan untuk meningkatkan jumlah tempat yang menyediakan perkhidmatan tambah nilai untuk mengenakan model tanpa bayaran tambahan yang merangkumi Watsons, Guardian, Caring Pharmacy, Giant, dan Petronas dan Shell yang terpilih.

 

Sekiranya itu tidak mencukupi, Touch n ’Go juga baru-baru ini bergabung dengan Digi Business untuk membantu memudahkan bisnes SME untuk mendigitalisasikan dan mengembangkan perniagaan mereka dengan rangkaian lengkap penyelesaian digital, sambungan yang sentiasa aktif dan kemudahan e-dompet. Selain itu, anda dapat pengurangan sebanyak 30% daripada bil anda dan anda boleh menuntut sehingga RM6,000 melalui Geran Penjana SME . Apa yang anda harus lakukan ialah mendaftar ke Digi Business, dan kami akan membantu meringankan perjalanan sehingga anda dapat fokus pada operasi perniagaan anda secara optimum.

 

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tawaran tersebut, atau mendaftar untuk penyelesaian Digi Business atau mendaftar sebagai rakan kongsi Touch ‘n Go eWallet, klik di sini

______________________________________________________________________________________________________

 

Touch n’ Go is Launching Major Features to Benefit Users This Year

Capture.PNG

 

In the past year, we’ve seen e-Wallet usage on the rise across different generations of users. But things are looking brighter for a particular smart card company that goes beyond just retail payments. Touch n’ Go is finally touching down with some pretty awesome solutions that will benefit users across the nation. This includes the highly-requested feature of reloading your Touch n’ Go card via the app so save those reversing skills for side parkings aite? Read below for all of the new features rolling-out in 2021:

 

1. TNG RFID Fuelling Pilot Program

0.jpg

RFID Fuelling programme? Count us in! 😍 Touch ‘n Go eWallet and Shell Malaysia are kicking off a one-month RFID Fuelling pilot program from 13th July until 12th August 2021. So now, TNG users like you will get to experience a safe, card-free and mobile-free fuelling experience.

 

Keep in mind that there are only a few shell stations that are participating in this pilot programme, which are:
Shell Station Bandar Sri Menjalara

Shell Station Mint Hotel,

Shell NKVE Damansara, 

Shell Taman Connaught

Shell Taman Tun Dr Ismail. 

Make sure you are at the right station to give it a go! 😉

 

So there are a few steps to get your RFID fuelling experience started: 

 

  1. Register - for RFID Fuelling on the TNG eWallet app
  2. Park - your vehicle following the directions at the station
  3. Verification - will be displayed on LED screen
  4. Refuel - as usual

 

Here’s a handy guide we’ve prepared for your safe-fueling experienceHow to activate RFID Fuelling:

 

In order to enjoy the whole experience, the first thing that you need to do is to update your Touch ‘n Go eWallet app to the latest version. Here are a few easy steps for you to activate RFID Fuelling on your Touch ‘n Go eWallet app: 

 

STEP 1: Tap ‘Shell’ icon

Screenshot_1.jpg

 

STEP 2: Tap on ‘Activate Fuelling’

Screenshot_2.jpg

 

STEP 3: ‘Select your default fuelling amount’

Screenshot_3.jpg

 

STEP 4: Key in your 6-digit OTP

Screenshot_4.jpg

 

STEP 5: A notification will pop out when activation is successful. Screenshot_5.jpg

 

On a side note, do ensure your eWallet balance is enough for a smooth experience 💛


How to get RM 20 Cashback!

cashback.jpg

Before RFID Fuelling programme is rolled out to the public, selected users with RFID transmissions on their vehicles are invited to try out the beta version of the system. The best part of the whole experience besides card and mobile free is that you can get RM20 cashback by just trying out this pilot programme! Who doesn’t love a good rebate right? 

 

These are the simple steps for you to claim the RM 20 cashback!

 

Step 1: Pilot users are required to make at least two transactions with a minimum spend of RM10 each.

Step 2:  Users are also required to complete their survey which is sent by email by 15th August 2021.

 

Just remember that you need to submit your survey by 15th August 2021 or you will not be entitled for any cashback. Get that moolah!

 

For more info, you can click here.

 

And hey, there’s more rebates that you can enjoy! Have you redeemed the Jaringan Prihatin rebate? If you haven’t, here’s your chance to claim it now! 

 

There are two offers, the Jaringan Prihatin 180 and 300. In order to assist and keep you in touch with what matters, Digi provides subsidiaries to eligible Digi customers and non-customers using the Jaringan Prihatin Program. Enjoy a SIM rebate of up to RM180 on your current Prepaid and Postpaid plans from now until 31 July 2021.

 

For more information on the Jaringan Prihatin 180 rebate offer, click here.

If you are interested in the RM300 Device Subsidy Jaringan Prihatin Plan- Prepaid, click here.

 

How To fill up with RFID Fuelling

 

With all that info, you can now enjoy your card-free experience! Here are the steps on how you can fill your car by using the RFID system: 

 

Step 1: Locate bays with RFID signages

c1.jpg

 

Step 2: Park inside the bay, facing the reader

c2.jpg

 

Step 3: Locate LED screen 

c3.jpg

 

Step 4: View the status on the LED screen for detection of vehicle

c4.jpg

 

Step 5: Your pump is reserved!

c5.jpg

 

Step 6: The pump is ready! Start fuelling within 80 seconds when you see this icon:

c6.jpg

 

Step 7: Start fuelling!

c7.jpg

 

Did you pump below the default amount? No worries! Unused amounts will be refunded into your eWallet.

 

All you need to do is to view your transactions under “Transaction History”: 

c8.jpg

 

Now you’re all set! Make sure you are in a safe condition when you’re filling up your carat the gas station and observe your surroundings. Stay safe, Stay at home 💛

 

2. A New Investment Feature by Touch n’ Go, “Go+”

Capture.PNG

 

Go+ which is managed by Principal Asset Management Bhd is a new investment feature that allows e-wallet users to earn daily returns on their credit balance effective 29 March 2021. What’s great about this is that you can choose to either cash out your returns directly to your e-wallet or to your local bank account. All you need to do to get started is to cash-in a minimum of RM10 and from then onwards, watch your money grow! 

 

3. Reloading Your Touch n’ Go Card via the App (finally)

giphy (1).gif

 

While you watch your money grow, you know what else will grow? Your confidence when approaching tolls without worrying about having insufficient balance The highly anticipated reload feature is finally coming to effect at the end of 2021. Word has it that the reload feature may require a smartphone with Near Field Communication (NFC) which allows your electronic device to make secure transactions at close proximity. The future is heeeeeere!

 

Looking for the latest devices? Head to the Digi website to find a smartphone that best suits you

 

4. 10% parking surcharge to be abolished by Q1 

Capture.PNG

 

“Parking ticket? Or Touch n’ GO?”

The dilemma is over. Soon none of us have to worry about the extra surcharge especially for those in areas with high parking rates. As we speak, 94% of parking sites with Touch n’ Go payment have successfully removed the surcharge with the remaining 6% to follow by the end of the first quarter. 

 

5. No more 50 cents reload surcharge

tenor.gif

 

More good news peeps! Touch n’ Go is also on their way to establishing a zero surcharge model for reloads at all participating touchpoints. Negotiations are currently underway to increase the number of outlets that provide reload services to impose the zero-surcharge model which includes Watsons, Guardian, Caring Pharmacy, Giant, and selected Petronas and Shell stations.

 

If that’s not enough, Touch n’ Go also recently joined forces with Digi Business to help facilitate SMEs digitalize and grow their business with a complete suite of essential digital solutions, always-on connectivity and e-wallet facilities. On top of that, you get to unlock 30% off your bills and claim up to RM6,000 through the Penjana SME Grant. All you have to do is register with Digi Business, and we’ll help ease the journey so you can focus on the operations of your business.


To find out more about the offers, or to sign up for Digi Business’ solutions or register as Touch ‘n Go eWallet partners, click here

 

Meet our Support team and SuperUsers