|
Join the conversation
Showing results for 
Search instead for 
Do you mean 
Join the conversation
Showing results for 
Search instead for 
Do you mean 

Hati-Hati Dengan Peraduan Palsu!

by Community Manager on ‎20-03-2019 08:32 PM

Terdapat banyak peraduan yang menggunakan nama-nama syarikat terkenal yang sebahagiannya kelihatan sangat menyakinkan! Tapi….jika anda membacanya dengan teliti, anda pasti dapat melihat kelemahan dalam iklan pertandingan tersebut.

 

 

Apa yang perlu anda perhatikan: 

 

1.Penjenamaan

 

Kebanyakkan pertandingan kelihatan seperti dijalankan oleh syarikat itu sendiri. Namun anda pasti dapat melihat perbezaannya dari segi logo dan slogan.

 

1.PNG

 

2.Laman web yang tidak menyakinkan.

 

Selalunya, syarikat terkemuka akan menggunakan laman rasmi secara konsisten. Apabila anda melihat URL yang agak berbeza, anda perlu berhati-hati lebih-lebih lagi apabila terdapat notifikasi “pop-up”! Pastikan anda menutupnya serta-merta dengan tidak menekan apa-apa pengesahan.

 

2.PNG

 

3. Penganjur meminta maklumat akaun debit atau kredit anda.

 

Yay! Anda berjaya mengesan pertandingan palsu! Kebanyakkan, pertandingan akan meminta anda untuk memberikan Nama Penuh, Nombor Telefon dan Hubungan anda. Bagi nombor kad pengenalan, ia selalunya diminta atau diberi secara tertutup melalui “Direct Message”.

3.png

 

3.1.PNG

 

Jika anda pernah melihat sebarang pertandingan secara palsu, jangan lupa kongsikan disini agar kita semua dapat mengelak dari tertipu!